(Altın İğne) Mikro İğneli Fraksiyonel RadyofrekansTedavisi
Radyofrekans elektromanyetik dalgalar kullanarak d...
Işık tedavileri uzun yıllardır dermatoloji pratiğinde pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Işığı daha yoğunlaştırarak lazer gibi kullanmaya olanak sağlayan ilk IPL (Yoğun Atımlı Işık) cihazı 1995 yılında FDA tarafından onaylanmıştır. Sonrasında teknolojik gelişmeler devam etmiş ve daha da yoğunlaşmış ışık elde etme olanağı sağlayan cihazlar geliştirilmiştir. Son yıllarda geliştirilen BBL (Geniş Band Işık), ışığı daha etkili kullanma olanağı vererek daha başarılı ve güvenli tedavi olanakları sağlamıştır. Bu cihazlarla 400-1400 nm'lik geniş bir dalga boyu spektrumunda yoğun ışık sağlama olanağı vardır. Kullanılan filtreler yardımıyla istediğimiz hedefe yönelik dalga boyunda yoğun ışığı, seçerek istenen hedefe yönlendirme şansı sağlar. Örneğin leke tedavisi için seçilen dalga boyu ile cilt yenilme için seçilen dalga boyu farklıdır. Bu nedenle dermatolojide paha biçilmez bir araçtır ve sıklıkla geniş bir yelpazedeki tıbbi ve kozmetik kaygıları gidermek için kullanılabilmektedir.
Işık cilt tarafından emildiğinde belirli bir dalga boyundaki ışığı emen ve onu ısı enerjisine dönüştüren farklı moleküller içerir. Her biri farklı dalga boyundaki ışığı emen bu moleküller hemoglobin, su, melanindir. Işığın emilmesi sonucu oluşan termal enerjiyle hedeflenen yapıda istenen değişikliği oluşturmak amaçlanır. Bu seçici fototermoliz BBL teknolojisinin temelini oluşturur.
Kullanım Alanları
Kullanılan dalga boyuna, kullanılan alana ve kullanılan enerjiye göre değişen bir durumdur. Cilt yenileme dalga boyunda ağrıdan ziyade deride ısınma hissi olur. Diğer amaçlarla çalışılırken kullanılan dalga boyuna bağlı olarak hiç ağrı veya acı hissedilmeyeceği gibi hafif ve orta şiddetli bir ağrı oluşabilir. Genellikle lokal anestezik kremler kullanmaya gerek kalmadan tolere edilebilen bir tedavidir.
Her tedavide olduğu gibi bu tedavi sürecinde de bazı yan etkiler olabilmektedir. Bu nedenle tedavi öncesi ve sonrası dönemde güneşten korunma ve tahriş edici işlemlerden kaçınma gibi yapılan önerilere uymak gerekir. Oluşabilecek yan etkiler sırasında doktorunuzla iletişim halinde olmak ve önerilen tedavileri uygulamak önemlidir. Uygulanan alanda kızarıklık ve bazen şişlik en sık görülen durumdur ve çoğu zaman saatler bazen günler içinde gerilemektedir. Bildirilen diğer yan etkiler arasında su dolu kabarcık, kabuklanma, açık ve koyu leke, yara izi, kıllarda beyazlama, deri içine noktasal kanama yer alır.
Vücudumuzdaki her alana uygulanabilmekle birlikte deri yapısı ve kalınlığındaki farklılıklara göre etkinliği değişmektedir.
Kullanılan amaca, kullanılan alana ve hastanın deri yapısına göre değişmekle birlikte istenen klinik etkinin elde edilmesi için genel olarak ortalama 2 ila 4 hafta aralarla 3 ila 6 seans gerekmektedir. Ama tek seansın yetebileceği durumlar olduğu gibi çok daha fazla seans uygulanması gereken durumlar da olabilmektedir.
Genel olarak güvenli ve tolere edilebilir bir tedavidir. Kullanılan dalga boyuna göre değişmekle birlikte koyu deri tipine sahip bireylerde bazı dalga boylarını kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bu nedenle bronz tene yapılması önerilmez. Olası yan etkiler sırasında bazı kremlerin kullanması gerekebileceğinden hamile veya emziren kadınlarda bu tedaviden kaçınmak faydalı olabilir. Uygulanan alanlarda uçuk öyküsü olan kişilerde antiviral tedavi başlanması gerekebilir. Uygulanacak alanlarda deri hastalığı varsa bazı durumlarda kullanmaktan kaçınmak daha doğru olabilir. Bu nedenle uygulama öncesi risk yarar durumlarının belirlenerek tedavi kararının verilmesi en doğru yaklaşım olacaktır.
Kök hücreler kendini yenileyebilme ve çeşitli hücre türlerine farklılaşma yeteneğine sahip öncü hücrelerdir. Vücudumuzda herhangi bir nedenle bir hasarlanma oluştuğunda, hasarı onarmak için devreye girerek yeniden yapılanma ve onarma sürecinde öncü rol oynarlar. Bu özelliklerinden dolayı son yıllarda onarıcı tıp alanında kullanımları giderek artmaktadır....
Yüz güzelliği algısı etnik kökene göre farklılık gösterebilmektedir. Yine de her coğrafyada dengeli, simetrik, uyumlu özelliklere sahip oval ve genç bir yüz çekici olarak algılanır. Yüz ifade kasları vücudun diğer kas kısımlarından farklılık gösterir. ...