Medikal Cilt Bakımı
Vücudumuzun en geniş ve en ağır organı olan deri, ...
Son yıllarda en çok yapılan kozmetik uygulamalardan olan dolgu uygulamaları ile istenmeyen kırışıklıkların görünümü azaltılmakta, yüz hacimlendirilebilmekte ve doku yenilenebilmektedir. Dolgular kalıcı (emilemeyen), yarı kalıcı (geç emilimli) ve geçici (emilebilir) özellikte olabilmektedir. Kalıcı dolgular geri dönüşsüz olduğu için günümüzde çok tercih edilmemektedir.
Yıllar içinde çok sayıda dolgu maddesi denenmiş ve hyaluronik asit en geniş kullanım alanı bulan dolgu ajanı olmuştur. Deri ve bağ dokusunun doğal bir bileşeni olan berrak viskoz bir sıvı niteliğindeki hyaluronik asitin en önemli özelliği su tutma kapasitesinin çok yüksek olmasıdır. Bu özelliği nedeniyle deriye nem, elastikiyet ve direnç kazandırır. Hyaluronik asitin çapraz bağlı formu suda çözünmediği için hacim oluşturma özelliği nedeniyle dolgu amaçlı kullanılmaktadır. Farklı çapraz bağlama teknolojileriyle geliştirilmiş farklı nitelikteki bu dolgular emilebilir, geçici nitelikte dolgulardır. Sonuçtan hoşlanılmadığı durumlarda veya bir komplikasyon oluştuğunda eritilebilir nitelikte olmaları avantajlı yönlerinden biridir. Kullanılan dolgu malzemesinin özelliği ve kişinin deri yapısına bağlı olarak dolgu uygulamalarının etkisi 6-24 ay arasında sürmektedir.
Geç emilimli nitelikte olan diğer dolgu çeşitleri kalsiyum hidroksiapatit ve poli-L-laktik asit olup daha konsantre dolgulardır. Emilebilen bir sıvı içinde yavaş çözünen polimer mikrokürecikler bulundururlar. Sıvı içeriği zamanla erirken içeriğindeki bu mikro kürecikler doku uyarımını sağladıkları için biyostimulan dolgu olarak da bilinirler. Diğer bir biyostimulan dolgu ise akıllı dolgu olarak da bilinen polikaprolakton bazlı dolgudur.
Karboksimetil selüloz jel içerisinde süspanse edilmiş polikaprolakton mikrokürelerinden oluşan bu dolgu uygulandığında jel içeriği 6-8 haftada emilirken yerini polikaprolaktonunun uyarısıyla oluşan kollejen alır ve deride yenilenme meydana gelir. Bu dolguların etkileri yıllarca sürebilir. Ama eritilebilir nitelikte olmamaları dezavantajlı yönlerinden biridir.
Çok farklı özellikte dolgu mevcut olup hastanın özelliklerine, kullanım alanlarına ve kullanım amacına bağlı olarak uygulanmaktadırlar. Dolguların kalıcılık süresi kullanılan dolgunun niteliği, uygulama alanı, hastaya ait yapısal faktörler gibi birçok faktöre bağlıdır.
Dudak: Dudakları dolgunlaştırılmak, nemlendirmek, asimetrileri düzeltmek ve dudak konturunu belirginleştirilmek
Burun: Ameliyat gerektirmeyen burun sırtındaki eğriliği ve burun ucundaki düşüklüğü düzeltmek
Alın: Alındaki kırışıklıkları ve kaş çatmaya bağlı gelişen olukları düzeltmek
Şakak: Şakak bölgesindeki çökmeleri düzeltmek, zamanla düşen kaşları kaldırmak
Göz altı: Göz altı çukurlarının oluşturduğu yorgun yaşlı görünümü düzelterek göz altını aydınlatmak
Yanak: Yanak ve elmacık kemiğinin olduğu hattı dolgunlaştırılıp daha estetik bir görünüme kavuşturmak
Nazolabial oluk: Burun kenarı ile ağız köşesi arasında zamanla oluşan ve yorgun ve mutsuz bir ifade veren oluğu düzeltmek
Çene: Çenesi diğer yüz hatlarına oranla küçük, geride ve asimetrik olanlarda çene ve yüz uyumunu dengelemek
Çene hattı: Çene ucundan başlayıp kulağa kadar uzanan hattı daha belirgin ve keskin hale getirerek genç görünüm kazandırmak
Boyun çizgileri: Yaşlı görünümün ana unsurlarından biri olan boyun kırışıklıklarını azaltmak
Dolgu uygulaması son yıllarda en çok yapılan kozmetik uygulamalardan biridir ve istenilen bölgeye hacim sağlayan dolgu maddesi yerleştirmeyi esas alan bir yöntemdir. İstenen bölgeyi şekillendirebilmek ve/veya derin çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltabilmek amacıyla kullanılmaktadır.
Dolgu işlemi en çok burna, dudaklara, şakaklara, göz altlarına, yanaklara, ağız çevresindeki nazolobial çizgilere, çeneye, çene hattına ve boyundaki çizgilere yapılmaktadır.
Biyostimulan dolgu olarak da bilinen akıllı dolgularda emilebilen bir sıvı içinde yavaş çözünen mikrokürecikler vardır. Sıvı içeriği zamanla erirken içeriğindeki bu mikro kürecikler doku uyarımına uzun süre devam ettiğinden, daha uzun süreli bir deri yapılanması sağlayabilmektedirler.
Her dolguyu eritmek mümkün olmamakla birlikte en sık uygulanan hyaluronik asit içeren nitelikte olanlar, sonuçtan memnun kalınmadığında ya da herhangi bir yan etki görüldüğünde, eritebilmektedir.
Dolgunun kalıcılık süresi ortalama 6-24 ay kadardır. Biyostimulan dolgularda etki daha uzun sürebilmektedir. Uygulanan dolgu maddesinin niteliğine, uygulama yapılan alana, kullanım amacına, kişinin cilt yapısına göre değişkenlik göstermektedir.
Işık tedavileri uzun yıllardır dermatoloji pratiğinde pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Işığı daha yoğunlaştırarak lazer gibi kullanmaya olanak sağlayan ilk IPL (Yoğun Atımlı Işık) cihazı 1995 yılında FDA tarafından onaylanmıştır. Sonrasında teknolojik gelişmeler devam etmiş ve daha da yoğunlaşmış ışık elde etme olanağı sağlayan cihazlar geliştirilmiştir....
Kök hücreler kendini yenileyebilme ve çeşitli hücre türlerine farklılaşma yeteneğine sahip öncü hücrelerdir. Vücudumuzda herhangi bir nedenle bir hasarlanma oluştuğunda, hasarı onarmak için devreye girerek yeniden yapılanma ve onarma sürecinde öncü rol oynarlar. Bu özelliklerinden dolayı son yıllarda onarıcı tıp alanında kullanımları giderek artmaktadır....